Hoe kleed je jezelf voor een fietsrit

Het eerste waar ik aan denk alvorens ik mijn fiets op stap: ‘Wat doe ik nu aan’? Shirt met lange mouwen? Of toch korte mouwen? Dan misschien toch een extra laagje. Of snel nog die Buff meenemen? Pffff, keuzestress, bijna zo erg als pre-race stress.

Niet onbelangrijk ook want kledij bepaald voor een groot deel het comfort tijdens je training. Teveel kledij zal je doen zweten wat leidt tot koude wanneer je moet stilstaan (bijvoorbeeld bij een lekke band). Met te dunne kledij wordt het sowieso moeilijk om jezelf warm te houden.

Het weer

Daarom is het weerbericht plus Buienradar checken de avond en ochtend voor je geplande fietsrit geen overbodige luxe. Een must zelfs! Ken je de weersvoorspellingen, dan kan je je er ook naar kleden. Een goed voorbereide renster kan op de meest efficiënte manier trainen! https://www.buienradar.be/belgie/neerslag/
Laagjes

Tenzij je enkel fietst op perfect zonnige zomerdagen, zonder enige dreiging in de lucht, moet je leren hoe jezelf te kleden met ‘laagjes’. Ik ben al op training vertrokken, zeker in de vroege lente waarbij het weer onvoorspelbaar was, dat ik wegreed onder een bewolkte hemel bij 12 graden en terugkwam met zon en 23 graden. Of net omgekeerd. Vertrekken in zomerse, warme temperaturen en eindigen in de gietende regen en herfstkou. In België komt dit zeker al wel vaker voor en daarom zijn die ‘laagjes’ kledij essentieel. Net zoals bij lasagne: laagjes zijn ‘the best’…

Waarom is dit nu eigenlijk belangrijk? Tussen de laagjes kan je lichaamstemperatuur vastgehouden worden, zodat je kan warm blijven tijdens de koud-weer ritten. Moest het zijn dat de temperatuur onverwacht stijgt, dan kan je een laagje uitdoen. Doe je het goed, dan houden laagjes het vocht weg van de huid, zowel onder de kledij als van buiten uit bij vochtig weer.
Onderste laag

Laten we beginnen bij de basis. De onderste laag oftewel het alom bekende ‘onderlijfje’, is een ‘must’. Een high-tech stofje zoals een polypropyleen-polyester mix houdt het vocht weg van je lichaam. Nadelig kan dan wel zijn dat deze stoffen geurtjes kunnen vasthouden. Een beetje meer met natuurlijke stoffen en ook zeer goed, is ondergoed gebaseerd op merino-wol. Wat je ook doet, kies nooit voor katoen! Het neemt vocht op waardoor het zwaar wordt en koud aanvoelt tegen je huid.

Middelste laag

Bovenop de onderkledij komt een middelste laag met als functie, zweet af te voeren en je torso te isoleren. Bij milde weersomstandigheden, is een fietstruitje met armstukken over een ‘onderlijfje’ met korte mouwen voldoende. Onder 15 graden, ga ik voor een ondershirt met lange mouwen. Dan is het wel opletten dat je kiest voor een fietstrui die niet te strak zit, je hebt ademruimte nodig, letterlijk, om de laagjes te doen werken. Je hebt immers ’laagjes- ruimte’ nodig om lucht vast te houden en zo warmte te behouden.

Toplaag

Als laatste, werk je af met een beetje bescherming tegen weer en wind. Bij mild weer, is een windvestje (body) genoeg. Is het wat kouder, opteer dan voor een dun water -en windproof jasje.

Wanneer je verwacht dat de temperatuur kan zakken of ga je fietsen in de bergen (waar het warm kan zijn in de klim, maar ijskoud tijdens het afdalen), dan raad ik aan om altijd een regenjasje in je truitje te steken.

Prijs/kwaliteit

In goede fietskledij moet je wel wat investeren. Ook hier geldt de regel; kwaliteit heeft een prijs. Het vraagt wat van een investering, maar nadien ben je er blij om. Tegenwoordig zijn de stofjes, stiksels en snits van zodanige hoogwaardige kwaliteit dat de fietskledij jarenlang goed en mooi blijft.

Ook wat fietsbroeken betreft, kijk niet op een Euro. Een goede zeem heb je echt wel nodig, zeker als je plant langere fietsritten te maken. Comfort is superbelangrijk! Fietsen moet ten allen tijde leuk blijven.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.