Welke fietskledij draag je best voor het beklimmen van de Mont Ventoux?

Eindelijk zover. D-day! Helemaal in topvorm. Scherp als een mes. Sportvoeding om een hele Tour de France te overleven. Maar… in welke trui? Lange mouwen, korte mouwen, windvest of toch niet. Dilemma!!! De oplossing kan maar beter snel komen, al 3 keer naar het toilet geweest van de zenuwen en de combinatie Franse toiletten en een lycra broekje is echt wel irritant.

Adem in en adem uit

Wees rustig. De keuze van je fietskledij hoeft in dit geval niet zo moeilijk te zijn. Mijn advies: laat die thermovest, trui met lange mouwen en lange koersbroek maar mooi thuis. Welk weer het ook wordt, je weet dat er een kale ‘reus’ op je staat te wachten. De klim is lang en zal veel energie van je vragen.

De Mont Ventoux kan je eigenlijk opdelen in 2 stuks. Eerst, het bos. Overdekt, maar wel warm. En zelfs kans op muggen. Daarna, de open vlakte. Is er een zacht briesje beneden, verwacht dan maar een fellere wind op de ‘maanvlakte’. De temperaturen liggen er vaak ook iets lager.

Wat zegt het weerbericht nu eigenlijk? Er zijn 2 opties om rekening mee te houden.

Optie 1: het wordt een stralende, warme zomerdag maar bij een start zo vroeg op de morgen, nog wat fris. Optie 2: het is kouder met of zonder regen.

Nog een feit: je zal het sowieso warm krijgen. Je gaat zweten en niet een beetje ook. Dan kan je dus maar beter niet te veel kleren om het lijf dragen.

Wat zou ik dragen?

Goed. Ik sta aan de start. Wat zou ik nu dragen? Een gewoon koerstruitje, een koersonderlijfje en een korte fietsbroek. Is het erg warm dat heb je van die onderlijfjes voor extra warm weer. Die hebben extra veel mesh en zijn lekker luchtig.

Iets frisser? Misschien arm -en beenstukken. Kies wel voor een truitje met 3 zakken achteraan. Want van zodra je het warm krijgt, gaan de arm -en beenstukken uit en heb je ruimte nodig om deze weg te steken, apart van je ‘picknick’.

Bij kouder weer start je best ook met een extra body (type windvest).

Wat zeker niet mag ontbreken achteraan in je koerstrui is een regenjasje! Waarom? Misschien is er wel een koude wind na Chalet Renard (maanvlakte). Dan kan je gewoon jouw arm- en beenstukken en dat regenvestje als extra isolatie aantrekken.

Of gewoonweg omdat je bergaf (hoeraaaaa, de beloning) gaat rijden! Je hebt gezweet en tijdens de afdaling kan het best koud worden. Heel koud zelfs. Dan komt een regenjas echt wel goed van pas.

Leven in een frigo (of dat denk ik toch)

Voor de echte koukleumen, zoals ikzelf, adviseer ik ook een Buffje en handschoenen mee te nemen. Het klinkt misschien overdreven, maar geloof me, al rillend en verkleumd van de kou een niet-alledaagse afdaling ingaan is echt geen pretje. Gevaarlijk zelfs. Vertrouw op iemand die al jaren fietst in ‘frigo België’.

Jagen op bzzzz

Misschien een laatste tip: muggenmelk. Op echt warme dagen kan het bos krioelen van muggen. Behalve je in te wrijven met zonnecrème, kan een laagje muggenmelk geen kwaad. Op muggenjacht op je armen of in je nek terwijl je al puffend naar boven fietst is niet zo fijn 😉 Je gaat immers een reus bedwingen!

Lang leve de muggenmelk en op naar een geweldige dag met DE reus der kale reuzen!

 

Lees ook: Hoe maak je je fiets klimklaar.

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.